Rólunk

Wagner Emőke

1991-ben születtem Sopronban és 2010-ben kerültem elöszőr kapcsolatba a búvárkodással egy egyiptomi nyaralás során. A víz alatti világ csodája azzonal lenyűgözött és a búvárkodás egy új szenvedélyemmé vált. 2011-ben vettem részt életem első búvár tanfolyamán és a PADI rendszerben folytattam a képzésemet. A GUE-ról elöszőr az PADI búvároktatói tanfolyamomon hallottam elöszőr amely azonnal felkeltette az érdeklődésemet, habár akkor még nem nagyon értettem a filozófiájukat, mégis éreztem, hogy ez valami nagyon különleges és egyedi. 2014-től a férjemmel a Maldív-szigeteken dolgoztunk főállású kedvtelési búvároktatóként miközben lehetőségünk volt több búváriskola vezetésére és további tapasztalat gyűjtésére. Ebben az időszakban vált számomra nyilvánvalóvá a tapasztaltabb búvárok alapkészségeinek hiánya. 2015-ben vettünk részt életünk első GUE tanfolyamán Szilágyi Zsolt segítségével, ami azonnal megváltoztatta eddigi búváréletünket. A tanfolyamot követően elhatároztam, hogy GUE oktató szeretnék lenni. 2016-ban már el is kezdtem a munkálatokat az oktatóvá váláshoz, hogy bekerülhessek a világ legjobb oktatói közé. A gyakornokoskodás mellett Cave 1 minősítést szereztem Franciaországban, Tech 1 és DPV 1 minősítést pedig Horvátországban. 2016 októberében készen álltam a saját vizsgatanfolyamom megszervezésére és Jesper Berglund segítségével GUE Fundamentals oktató lettem. 2016 novembere óta Rec 1 oktatói szinttel is rendelkezem, illetve Gas Blender, Doubles és Drysuit tanfolyamokat is oktatok. Nem sokkal ezután Mexikóba érkeztünk ahol Cave 2-es búvár lettem Fred Devos-nál, az MCEP tagja és elvégeztem egy "upgrade" tanfolyamot Gideon Liew-nél, hogy Rec 2-t és 3-at is oktathassak. Jelenleg oktatok: Fundamentals, Rec 1, Rec 2, Rec 3, Gas Blender, Doubles, Drysuit, Triox, Rescue és Navigation tanfolyamokat. 2019-ben elvégeztem a GUE DPV Cave tanfolyamot Chris Le Maillot segítségével, Cave Sidemount programot Osama Gobaránál és Tech 2-t szintén Gideonnál. A világ különböző pontjain szereztem a merülési tapasztalataimat és szívesen utazok bárhova tanfolyamokat tartani. Habár a búvárkodás a fő szenvedélyem és munkám, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán végeztem humánkineziológusként.

Merüléseim száma 3000+ (barlangi, roncs, dekompressziós, mély, áramlatos és DPV-s merülések). A jövőben szeretnék GUE barlangi és technikai oktatói szintet elérni illetve még magasabb barlangi búvár tapasztalattal rendelkezni. Célom a GUE rendszer megismertetése és biztos alapokkal rendelkező búvárok képzése.

Az alábbi helyen találhatjátok meg a GUE oktatói résumé-mat.

Cseh László

1988-ban születtem Sopronban, a búvárkodással elöszőr 2006-ban egy családi nyaralás alkalmával kerültem szoros kapcsolatba. Mindig is egy vízi embernek tartottam magam, így a víz alatti világ iránt érzett vonzerő szinte automatikusan jött. Az első merülésemnek köszönhetően a búvárkodás azonnal magával ragadott. Az első búvárképzéseimre a PADI rendszerben került sor, ahol 2012-ben oktatói fokozatot szereztem. Eközben kezdtem a technikai búvárkodás iránt érdeklődni. Szerettem volna a saját határaimat próbára tenni, valamint bővíteni azokat a tanfolyamokat és tudást amit a diákjaimnak adhatok. 2014-től a feleségemmel több búváriskolát is vezettünk a Maldív-szigeteken. Elég korán ráeszméltünk, hogy a kedvtelési búvárpiac órási problámákkal küszködik, ami látható volt még a tapasztaltabb búvárok között is, hogy milyen hiányos az alapkészségek ismerete. 2015-ben döntöttünk úgy, hogy szeretnénk megismerni a búvárkodás legbiztonságosabb és leghatékonyabb formáját. Ekkor már rengeteget hallottunk és olvastunk a GUE-ról, de soha nem gondoltuk volna micsoda tudás és eljárások állnak a dolgok mögött, egészen addig amíg nem vettünk részt egy Fundamentals tanfolyamon. Ez sorsfordítóvá vált számunkra. Habár a tapasztalataink révén próbáltuk a szabványosított merülés előnyeit beépíteni a munkánkba, nem fogadták szívesen azokat. 2016-ban Európában elkezdtem GUE oktatói gyakornokoskodásom. Eközben Cave 1, Tech 1 és DPV 1 tanulói minősítést is szereztem. 2016 novemberében Jesper Berglund segítségével GUE oktatóvá váltam: Fundamentals, Rec 1, Doubles és Drysuit szinten. Ezután úgy döntöttünk Mexikóban folytatjuk az oktatást. Itt váltam aztán Cave 2-es búvárrá, lettem az MCEP tagja, valamint DPV 1, Triox és Gas Blender oktatói szintet is szereztem. 2019-ben elértem a GUE Cave 1 oktatói szintet, valamint minősítést szereztem Cave DPV, Cave Sidemount és Tech 2 téren. Nem adtam fel a kedvtelési búvároktatás minőségének a javítását, de ugyanakkor nagyon érdekelnek további GUE tanfolyamok, azok oktatása, projektek, és szeretném magamat a barlangi búvárkodás terén is tovább fejlesztni, hiszen számomra ez lett az új szenvedély amióta megismertem a Global Underwater Explorers-t.

Az alábbi helyen találhatjátok meg az oktatói résumé-mat.