Cavern túrák

A mexikói cenoték a Yukatán félszigeten a világ legnagyobb és legváltozatosabb kaverna zónájával rendelkeznek! A könnyűbúvárkodás feltételei egész évben ideálisak itt, ezekben a vízzel telített földalatti járatokban mind vízhőmérséklet, látótáv és áramlat szempontjából. Földrajzi fekvésének és történetének köszönhetően a barlangok gyönyörű mészkőformációkkal, kövületekkel, fa- és mangróve gyökerekkel, haloklínával (átmenet a víz édes és sós rétege között) és vízi élővilággal rendelkeznek ami egyedien jellemző erre a különleges ökoszisztémára. 

 

A kavernák elérhetőek minimum GUE Rec 1 vagy Fundamentals Rec pass minősítéssel rendelkező búvárok számára, akik legalább 25+ merüléssel rendelkeznek és egy szakképzett barlangi guide kíséretében vannak.

A kaverna zóna azon része a barlangnak ahol még a természetes napfény látható, nagy járatok állnak rendelkezésre és a maximális behatolás soha nem haladja meg a 60 métert a nyíltvíztől ahol az akadálymentes felemelkedés lehetséges. A magasabb biztonság érdekében legfeljebb három búvár lehet egy guide kíséretében. A legtöbb cenote tartalmaz kaverna kötelet ami az egész zónát körbefutja a jobb tájékozódás érdekében. Ha nincs permanens kötél a guide fog kötelet rakni és vezetni. A barlangok bejáratai mindig figyelemfelkeltő táblával vannak jelezve. A helyi cenoték 10-45 percnyi távolságra vannak autóval és egy napi túra alkalmával 2 különböző helyen merülünk. A kaverna kötél hosszúságát és a búvárok gázfogyasztását tekintve a merülések 40-70 percesek. 

Vezetett barlangi merülések

A mexikói barlangok rendelkeznek a világ legjobb barlangi merülések helyszíneivel! A maja riviéra pár 10 kilóméteres körzetében több mint 100+ nagyszerű barlangi merülőhely található egymás mellett. A vízi feltételek mindig ideálisak a merülésre; 70-100 méteres látótáv illetve 26 celsius körüli vízhőmérséklet várja a búvárokat. A viszonlag sekély átlagmélységek hosszú merüléséket tesznek lehetővé jelentősebb dekompressziós kötelezettség nélkül. A képzett barlangi búvárok rengeteg, többféle formációval rendelkező dekoratív termeket fedezhetnek fel amik egyediek ezen régióban.

A barlangok a természetes fény határán túl találhatóak így csak megfelelően képzett barlangi búvárok számára elérhetőek: Cave 1, 2, DPV Cave és/vagy Sidemount.

A magasabb biztonság érdekében legfeljebb 2 barlangi búvár tartózkodhat egy guide kíséretében, hogy ne képezzünk nagyobb csapatot víz alatt mint 3 fő. A merülésvezető aktívan bevonja a búvárokat a merüléstervezésbe illetve a feladatok végrehajtásába, valamint plusz gázt visz magával ahol alkalmas. A gáztervezés a búvárok képességeit, tapasztalatát, a csapat méretét és a merülés komplexitását is figyelembe veszi. A barlangok 15-50 percnyi autózással elérhetőek, és egy napi túra alkalmával egy rendszer 2 különböző járatát, 2 teljesen különböző helyet látogatunk meg vagy egy hosszabb stage és/vagy DPV barlangi merülést csinálunk.